Sahlep
Sahlep, Sahlab nebo prostě česky Salep zná snad každý, kdo byl někdy v nějaké čajovně. S čajem sice nemá vůbec nic společného, ale to vůbec nevadí. Tento pamlsek tureckého původu může vzdáleně připomínat krupicovou kaši. Hlavní přísadou Sahlepu je kořen horské orchidee - orchis mascule. V Turecku se pije hlavně za studených zimních dnů a je považován za lék proti nachlazení. Kořen Sahlepu se dá většinou koupit v čajovnách nebo v obchodech specializující se na blízký nebo střední východ. Výborně se hodí k vodní dýmce. Doba přípravy: 10 minut Přísady: 1 l mléka 2 čajové lžičky sušeného kořene Sahlapu cukr podle chuti skořici, drcené pistáciové oříšky nebo kokos na ozdobu Postup: Smíchejte cukr, mléko a sahlapový kořen. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte asi 2 minuty opět za stálého míchání. Podávejte v šálku, teplé, posypané skořicí, drcenými pistáciovými oříšky nebo kokosem. |
Komentáře
Přehled komentářů
Koupil jsem si 500g balení sahlepu (cca 20 pohárků) v jedné ostravské čajovně za super cenu 150kč a musím říct že je skvělý :) Na obalu je napsáno Made in Lebanon a je od firmy ABIDO. Takže doporučuju ;)
Pravý Sahlep - už není
(MyšákQ, 4. 2. 2009 17:19)Berte to jako nepotvrzenou informaci, ale vzhledem k ochraně tohoto druhu orchideje už seženete nejspíš jen náhražku Sahlepu. Zvlášť pokud jde o materiál dovezený do EU. ;)
sahlep
(Jimmy, 24. 3. 2010 8:53)